Themaweek (burgerschap) op het kinderdagverblijf
- Jaco Luijten
- 9 mei 2019
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 mei 2019
Mijn eerste twee stage weken waren op het kinderdagverblijf. Omdat de basisscholen vakantie hadden (miscommunicatie) konden wij daar nog niet beginnen. Gelukkig konden ze bij het kinderdagverblijf de extra handen goed gebruiken. Het kinderdagverblijf heeft in totaal 150 aangemelde leerlingen. In de vakantie weken waren de meeste dagen al deze leerlingen aanwezig. Daarom organiseren de tantes (leiding) verschillende themadagen. Deze thema's organiseren ze om de leerlingen burgerschap mee te geven.
De markt
Tijdens onze eerste stagedag mochten wij helpen om van het plein een markt te maken. Er kwam een speelgoedmarkt, eetkraampje en een groente- en fruitmarkt. Er werd genoeg groente en fruit ingekocht om een goed beeld te creƫren van hoe een echte markt eruit ziet. De oudere kinderen mochten als uitstapje naar de markt in de buurt en vervolgens marktkoopman spelen. De ouders konden participeren door aan hun kinderen een speelgoedje mee te geven die vervolgens op de speelgoedmarkt verkocht kon worden. Ook moesten alle kinderen 3 SRD meenemen. Alles op de markt kostte 1 SRD. Zo leerden de leerlingen deze dag om met geld te kunnen betalen, hoe een markt eruit ziet en welke groentes en fruit er zijn.
De markten hier zijn erg anders dan in Nederland. Er is een lokale markt in Paramaribo centrum en verder wordt er veel gebruik gemaakt van kleinere marktjes of kraampjes langs de weg. Voor zo'n kraampje kun je dan je auto zetten, het raam open draaien en je groente of fruit halen. Bij de verdere supermarkten verkopen ze vrijwel geen groente of fruit. Daarom zijn de Surinamers afhankelijk van de kraampjes langs de weg. Op de markt of bij de kraampjes worden soms ook gehele maaltijden verkocht (deze zijn vaak heel lekker en goedkoop). Als Nederlander zou je als je deze kraampjes ziet snel denken, "als ik daar eet heb ik meteen voedsel vergiftiging", maar dit zijn juist de plekken waar de meeste locals hun eten halen.
Het ziekenhuis
Deze dag zijn we druk in de weer geweest om het gebouw om te toveren tot een ziekenhuis. We hadden een wachtkamer met foldertjes, spreekruimte, EHBO, cardioloog, tandarts en apotheek. Ik mocht deze dag bij de tandarts meehelpen. De tandarts was een van de oudere kinderen. Ze had verschillende tandarts materialen tot haar beschikking (waarvan ze van mij alleen het spiegeltje mocht gebruiken) om bij de andere kinderen te kijken of ze goed hun tanden hadden gepoetst. Voordat ze dit ging doen gaven wij uitleg aan de wachtende kinderen over de tandarts. Ik vertelde welke materialen de tandarts gebruikt, wat de tandarts doet en hoe je je tanden goed moet poetsen. Deze dag leerden de leerlingen hoe over het algemeen de gang van zaken gaat op het ziekenhuis.
Inheemse cultuur
Een van de themadagen ging over de inheemse cultuur. Op het plein stonden verschillende tenten met bladeren erop als versiering, een tent gemaakt van bladeren met een hangmat erin en er lagen in het midden inheemse spullen. De tantes hadden deze dag inheemse kleding aan en wij hadden inheemse accessoires op en om. Voor de leerlingen met de leeftijd 0 t/m 2 hadden de tantes een toneelstuk gemaakt en een liedje met dans voorbereid. Het liedje was "In het bos wonen indianen" en bij het dansje mochten de kinderen als een inheemse rondjes lopen. Bij de oudere leerlingen werd ook het liedje en het dansje aangeleerd maar bij deze leerlingen werd er ook nog uitleg gegeven over de geschiedenis van de Inheemse. Zo werd er verteld dat je deze bevolkingsgroep Inheemse noemt en niet indianen. Ook werd er benoemd waar ze wonen en hoe ze leven. Wat indruk op mij maakte was dat de tantes vroegen wie allemaal deels Inheems was, waarbij zeker 15% van de leerlingen zijn/haar hand op stak. In Nederland lijken de verhalen van "indianen" bijna fabeltjes, maar hier realiseerde ik me dat dat de geschiedenis is van veel mensen hier.
Eigen kijk op de thema's
Ik vond het heel erg leuk om deze themadagen mee te helpen en heb mooie indrukken op gedaan. Zo heb ik geleerd over soorten fruit en over de inheemse cultuur. Ook hebben ze goed op de belevingswereld van de leerlingen ingespeeld, door de situatie en het beeld van het thema na te bootsen. Als ik zelf deze thema's op zou zetten zou ik nog meer inhoud bieden en wat langer ƩƩn onderdeel als thema pakken. Ik kreeg het gevoel dat de thema's voornamelijk neer waren gezet voor de beleving en om mooie foto's van te maken voor de website, dan voor educatieve doeleinden. Om mijn mening hierover te controleren ben ik in gesprek gegaan met de tantes om te vragen wat het doel van de themadagen was. Het antwoord was dat ze de leerlingen graag wat wilden leren over het bepaalde thema en om de leerlingen een leuke week te geven in de vakantie. De leuke week was zeker geslaagd. I.v.m. de verschillende leeftijden snap ik ook wel dat het lastig is om een overkoepelend educatief doel aan het thema te hangen. Als ze echter meerdere dagen aan het thema zouden besteden, zouden ze naar mijn mening betere educatieve activiteiten kunnen aanbieden. Binnen de groepen hadden ze kunnen werken aan een doel passend bij de leeftijd. Zo zouden ze binnen het thema ziekenhuis bij de drie-jarigen kunnen werken aan de woordenschat rondom het ziekenhuis en bij de oudere leerlingen dieper in kunnen gaan over waar bijvoorbeeld een apotheek voor dient.
Comments