top of page

Reisfolder voor Nederland

  • Foto van schrijver: Jaco Luijten
    Jaco Luijten
  • 24 jun 2019
  • 8 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 jun 2019

Om aan te sluiten bij de vier thema's hadden Anouk B, Anouk en ik het idee om een reisfolder te gaan maken die we vervolgens uit zouden wisselen met Anouk haar stageklas in Nederland. Ik ben een grote voorstander van thematisch werken en in Suriname zijn ze hier nog niet erg bekend mee. De vier thema's hebben we als volgt verwerkt:


Internationalisering: De leerlingen vergelijken normen, waarden en verschillende dingen in het dagelijks leven (zoals eten, kleding, natuur en de klas) met Nederlandse kinderen en wisselen vervolgens de folder uit met Nederland.

Media: De leerlingen gaan gebruik maken van de digitale middelen die ze hebben door informatie op te zoeken via Google. Ook wordt de folder digitaal uitgewisseld.

Burgerschap: De leerlingen moeten eigen ervaringen verwerken binnen het thema dat zij gekregen hebben. Hierdoor leren ze meer over hoe zij zelf tegenover een bepaald onderwerp staan. De thema's hebben allemaal te maken met het zijn van een Surinaamse burger, omdat ze moeten schrijven over hun eigen land.

Diversiteit: De leerlingen moeten overleggen en elkaar interviewen om meer te weten te komen over een onderwerp en elkaars ervaringen. Zo leren ze dat er veel verschillen zijn onderling in de klas.


 

Als eerste stap zijn we met Anouk gaan videobellen om te overleggen hoe we de les zouden gaan vormgeven. Daar is de volgende lesvoorbereiding uit voortgekomen:


Lesvoorbereiding reisfolder

Vak- vormingsgebied, speelwerkthema of onderwerp:

Domein/vak: OJW, taal, beeldende vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling, media, Thema/onderwerp: Reisbrochure Suriname


Domein/vak: Welke vakconcepten komen aan de orde

Samenwerken:

Volgens SLO is samenwerken een van de belangrijkste vaardigheden van de 21ste eeuw. Een van de onderdelen van samenwerken is het herkennen en erkennen van elkaars rol in het proces. Door de kinderen vooraf deze rollen te geven, stimuleer je deze vaardigheid. Het is de bedoeling dat ze gezamenlijk een doel realiseren. We willen de kinderen laten ervaren dat door de goede samenwerking dit een stuk gemakkelijker is.

Thematisch onderwijs:

Volgens bovenstaande bron kun je leerlingen op een natuurlijke en betekenisvolle manier kennis, vaardigheden en attitude aanleren. Door een thema creëer je een rijke belevingswereld. Zoals eerder beschreven speelt samenwerken binnen het thematisch onderwijs ook een grote rol. Verder probeer je met thematisch onderwijs de school en de maatschappij samen te voegen. Dat is wat je uiteindelijk wil als leerkracht. Kinderen voorbereiden op de maatschappij. Wij gaan werken aan thematisch onderwijs omdat dit de motivatie van de leerlingen bevorderd.

Internationalisering:

Wij willen de kinderen bewust maken van de wereld om hen heen. De wereld begint bij hun zelf, daarom maken ze een reisbrochure over hun eigen land. Dit maken we internationaal door de kinderen in Nederland hetzelfde te laten doen. De uitwisseling van de brochures zal nieuwe opzichten opleveren op internationaal niveau. De leerlingen zullen ontdekken dat hun taal hetzelfde is, maar dat er ook veel verschillen zijn.

Dit houdt eigenlijk in dat je een probleem met computertechnologie gaat benaderen. Het probleem in onze les is een te kort aan informatie. Die gaan ze oplossen door google in te zetten.

Mediadidactiek:

Tijdens deze les leren wij de leerlingen hoe ze om moeten gaan met google en hoe ze een goede zoekterm kunnen opstellen. Dit hoort bij TK binnen het tpack model.

Beeldende vorming

Betekenis: reisbrochure Materie: papier, potloden en stiften. (evt. extra versiersels vanuit thuis meegenomen) Vorm: 2 A4’tjes

Taal:

We letten op de volgende onderdelen van stellen bij het maken van de reisbrochure. Voor wie is de brochure bedoeld? De leerlingen van een school uit Nederland Maak een kladversie. Dit doen we uitgebreid in het begin.

Beginsituatie


Groep 5

Kennis: De leerlingen weten verschillende dingen over hun eigen land. Deze informatie kunnen ze aanvullen door met elkaar te praten, vragen te stellen en op google vragen op te zoeken. De leerlingen weten hoe ze de computer aan moeten zetten en hoe ze op het internet komen. De leerlingen weten wat de regels zijn omtrent samenwerken.

Vaardigheden: De leerlingen hebben moeite met samenwerken. Dit is al vaker geoefend, waar ik ze dus op kan wijzen. Ze hebben ook al eerder in groepjes informatie moeten verzamelen. Toen ging dit over de culturen van Suriname, wat vergelijkbaar is met dit project.

Attitude: De leerlingen zullen actief aan de slag gaan met de lessen. Ze zijn echter snel druk of afgeleid. Als ik de leerlingen hier consequent op aanspreek zal dit beperkt kunnen worden.

Groep 6

Kennis: Natuurlijk hebben de leerlingen al een grote basiskennis over hun eigen land, school en klas. Echter zullen sommige onderwerpen, zoals de geschiedenis van Suriname, minder bekend zijn bij sommige. Ze kunnen elkaar gebruiken om hun kennis aan te vullen. De meeste kinderen zullen ervaring hebben met een computer. Ik denk dat het vinden van de juiste zoektermen nog lastig zal zijn voor sommige leerlingen. De regels voor samenwerken zijn bekend.

Vaardigheden: Het samenwerken gaat best goed in mijn klas. De jongens en de meiden willen liever niet met elkaar werken, want dit is veel te spannend. Dit zou ik graag veranderen, aangezien de hele klas met elkaar moeten kunnen samenwerken. Verder is mijn klas erg creatief.

Attitude: De betrokkenheid zal hoog zijn. Deze klas heeft meestal een hoge motivatie. Ik denk dat de introductie dit nog meer zal stimuleren. Het creatieve deel zal de kinderen zeker aanspreken. Het schrijven van de tekst zal door de meeste leerlingen als leuk worden ervaren. Sommige zullen hier echter minder van gecharmeerd zijn.

Leef- / belevingswereld van de kinderen:

Deze les sluit aan omdat de leerlingen eigen ervaringen, gewoontes en bevindingen delen met leerlingen uit Nederland. De gekozen onderwerpen zijn gericht op de leefwereld omdat ze over hun klas gaan vertellen.

Organisatie:

Deze lessenreeks zal bestaan uit vier verschillende lesmomenten van ongeveer een half a anderhalf uur per dag. De planning is nog onduidelijk omdat er geen specifieke tijden zijn gegeven. Deze kan dus afwijken van de opzet.

De brochures worden in groepsverband gemaakt, mede om het samenwerken te bevorderen. Hierbij zullen we duidelijk de rollen van de leerlingen aangeven.

Alle lesdoelen zullen beoordeeld worden met een punt, aangezien dit een eis is voor onze les.

Regels:

- Vinger opsteken, als je iets wil zeggen

- Samenwerken met je groepje

- Luisteren naar elkaar

- Netjes werken

- Zuinig met materiaal omgaan

- Goed omgaan met de computers

- Stil zijn als de leerkracht praat

Lesdoelen

- De leerlingen kunnen zonder spellingfouten de gevonden informatie verwerken en na controle opschrijven.

- De leerlingen kunnen hun eigen ervaringen en gevonden informatie (digitale bron en persoon) verwerken in de inhoud van het verhaal. Ook kunnen ze verdiepende informatie toepassen als extra onderdeel.

- De leerlingen kunnen via google, door goede zoektermen te gebruiken, antwoorden vinden op hun drie gestelde vragen.

- De leerlingen kunnen door samen te werken de opdracht zonder conflicten voltooien.

- De leerlingen kunnen passende en aanvullende tekeningen maken bij de geschreven tekst.

evaluatie

- Tijdens de controle letten wij op alle stelfouten. Hierna mogen zij de tekst verbeteren. Na verbetering controleren wij de spellingfouten. Op dit onderdeel kunnen 4 punten behaald worden, per gemaakte fout wordt er 1 punt afgetrokken.

- De leerlingen krijgen per onderdeel 1 punt; eigen ervaring, digitale bron, interview met persoon en verdiepende informatie.

- De leerlingen worden beoordeeld op de keuze van zoektermen (alleen kernwoorden)(2 punten), motivatie (1 punt) en of ze de vragen via google hebben opgezocht (1 punt).

- De leerlingen gaan elkaar via een beoordelingsformulier beoordelen. Conflictvrij, luisteren naar elkaar, actief meedoen en rustig.

- De leerlingen kunnen twee punten verdienen als de plaatjes bij de brochure passen en twee extra punten als ze de tekst aanvullen.

De uiteindelijke beoordeling: 20 punten in totaal. Behaalde punten : 2 is het eindcijfer.


Instructie

We beginnen met een toneelstukje waarin we een reisbrochure over Suriname voorlezen. Deze brochure zouden wij gekregen hebben van een school uit Nederland maar deze bevat alleen onwaarheden. Hiermee willen we een reactie van de kinderen uitlokken om betrokkenheid te bevorderen. Vervolgens stellen we voor om een kloppende reisbrochure te maken. Ook vertellen we dat de leerlingen uit Nederland er ook een voor ons zullen maken. Na deze introductie tonen wij een foto van deze leerlingen.


Eerste lesmoment

Wij verdelen de klas in zeven groepjes van 3 a 4 kinderen. We benoemen het belang van samenwerken en vertellen dat er rollen aangenomen moeten worden binnen de groep. De rollen zijn de tijdchef, de stiltebewaarder, de schrijver en de tekenaar (bij vier leerlingen).

Op het bord geven we aan hoe de brochure eruit kan komen te zien met de voorwaarden van minimaal een a4 aan tekst, verdeeld over twee pagina’s. De overige ruimte moet opgevuld worden met passende en aanvullende tekeningen.

Ook tijdens het kiezen van de onderwerpen is het samenwerken van belang. We benoemen dat ze hierop beoordeeld zullen worden. Na het kiezen van de onderwerpen moeten de leerlingen drie vragen opstellen voor de volgende les. Ze mogen thuis alvast informatie opzoeken of hun ouders interviewen.


Tweede lesmoment

Tijdens de instructie voor deze ochtend leggen wij uit hoe je met kernwoorden makkelijk informatie op kan zoeken via google. We geven hier voorbeelden van op het bord. Zo benoemen we dat google alle woorden in de zin opzoekt voor je. Dus bij een lange zin krijg je minder hits.

De bedoeling is dat de leerlingen zelfstandig in groepjes aan de slag gaan. Wij zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en ze te begeleiden.


Derde lesmoment

Tijdens de instructie geven we aan wat de eisen zijn van de tekst. We herhalen hoe lang de tekst minimaal moet zijn, wat er in moet staan (bron, persoon en ervaring) en dat er geen stel- en spellingfouten in mogen zitten. Ook geef ik de tip dat ze de tekst in sub-onderwerpen kunnen verdelen. De leerlingen moeten eerst de tekst op een a4 papier in klad schrijven. Als de tekst is gecontroleerd mogen ze deze in het net gaan schrijven bij de tekeningen voor de uiteindelijke brochure.


Vierde lesmoment

Tijdens de instructie vertellen we hoe een lay-out van een brochure eruit kan zien. We geven aan dat de plaatjes op een brochure vaak een aanvulling zijn op de tekst. Ook moeten ze erop letten dat de plaatjes niet te groot zijn.


De leerlingen gaan deze les de brochure afmaken. Ze maken de tekst af in het net als dit nog nodig is. Ze tekenen de aanvullende plaatjes bij de tekst en zorgen dat de lay-out er goed uit ziet op een gekleurd a4 papier. Eventueel kunnen ze nog versieringen toevoegen

Evaluatie


Beoordeling samenwerken:

Elke leerling moet vier vragen beantwoorden over zijn/haar groepsgenoten.

Mijn klasgenoot kan samenwerken zonder ruzie.

Mijn klasgenoot kan luisteren als ik iets vertel.

Mijn klasgenoot kan actief meedoen met ons groepje.

Mijn klasgenoot kan rustig werken, zodat hij/zij anderen niet stoort.

Deze vragen kunnen ze beantwoorden met ja of nee. Ze moeten wel altijd een verantwoording schrijven.


Ik geef de leerlingen de reisbrochure uit Nederland die ze zelfstandig door mogen nemen. De reacties van de leerlingen neem ik op en deel ik vervolgens met een klasgenoot van mij uit Nederland die dat op haar beurt weer deelt met haar klas en andersom.


 

Reflectie

Zoals we al hadden verwacht was de planning wat anders dan verwacht en hebben we wat tijd in moeten leveren. Dit is aan de resultaten echter niet te zien. De leerlingen hebben enthousiast en gemotiveerd meegedaan en gaven tijdens het werken al bijzondere reacties. Zo gaf ik als antwoord op een vraag dat we in Nederland geen palmbomen hebben ?!?!?!!!? Verder waren de doelen goed te behalen, op het schrijven van een a4 na. Dit hebben Anouk en ik aangepast. We hadden besloten dat de eisen (eigen ervaringen en gevonden informatie via digitale bron en persoon) erin moesten zitten en hoe lang het dan werd lieten we vrij. Omdat we verplicht punten moesten verdelen heb ik dit gedaan volgens de vooraf afgesproken puntentelling en er zijn door bijna alle groepjes goede punten behaald (tussen de 8 en 9,5).


Verder hebben de leerlingen zelf verteld over wat ze van deze opdracht geleerd hebben en wat ze vonden van de uitwisseling met Nederland. Deze reacties heb ik opgenomen met spraakmemo's. Wat ze voornamelijk hadden onthouden waren verschillen m.b.t. palmbomen, temperatuur, kleding (winterjas en schooluniformen) en dieren. Anouk gaf aan dat de Nederlandse leerlingen ook erg enthousiast waren over de opdracht en dat ze met veel interesse de folders hadden gelezen. "Vooral dat een iemand had geschreven 'sorry mijn vriend schrijft slordig' vonden ze erg grappig" vertelde Anouk.



Dit is het resultaat van de leerlingen uit mijn klas:





Comments


29683221_10216280850720202_4384513233428
About Me

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
Join My Mailing List
bottom of page